Yhdistyksen kotisivulle

Ytönkorven kulttuuriseura ry

Lisäyksiä kirjaan

Koulumuistoja

Kaariaisissa 1950-luvulla asunut Timo Tuominen muistaa koulusta paljon hauskoja sattumuksia.

Samalla luokalla olleelta tytöltä pääsi kerran pissat housuun, ja opettaja Toini Riikonen lähti hakemaan "omalta puolelta" kuivia vaatteita. Hän toi omat housunsa, jotka ajan käytännön mukaan olivat suhteellisen isot ja roikkuivat melkein maahan asti. Riitti iloa.

Toisen kerran yhdeltä pojalta pääsi paukku, ja vieressä oleva tyttö viittasi raivoisasti ja ilmoitti: "Opettaja, opettaja, toi piaras!"

Armas oli syntynyt 1929. Kun oppivelvollisuuslaki tuli Suomeen ja kyläkouluja oli tarjolla, Armaksen isä Kustaa ei antanut poikansa mennä kouluun vedoten tarvitsevansa hyvää työmiestä. Kustaa joutui maksamaan sakkoja, mutta poika sai olla kotona. Armas ei koskaan osannut lukea, ja myöhemmin 1950-luvulla hänen emäntänsä luki hänelle päivittäin Laitilan Sanomien tärkeimmät kohdat.

Sattui ylemmillä luokilla, että eräs Timo oli hyvin ihastunut luokkatoveri Arjaan. Alkoi kuulua ilkkumista: "Timo tykkää Arjasta, Timo tykkää Arjasta, ... " Tähän Arja otti kantaa hyvin mahtipontisesti: "Ei se mittä jos tykkä, kote rakast."

Sosiaaliset suhteet

Perhesuhteita hallitsi varsin usein ankara mustasukkaisuus ja halu omistaa vaimo. Eräskin isäntä ei antanut vaimonsa pitää minkäänlaisia liivejä, jotta naiselliset muodot eivät näkyisi.

Toisessa perheessä isäntä ei antanut vaimonsa laittaa "pyhävaatteita". Nainen oli kuitenkin saanut kananmunien myynnistä pihistetyksi muutaman setelin, ja osti kiertävältä kauppiaalta Porin Paulilta pakan hamekangasta, jonka piilotti huolellisesti. Siitä hän ompeli itse pari eri mallista pukua, jotta pystyi toisille naisille osoittamaan, että hänelläkin on myös muita asuja kuin työtakki.

Kielenkäyttö oli usein karkeaa. Emäntä tunsi aamulla, että lapsen syntymä lähestyy, ja hän tokaisia talon väelle ohimennen: "Kyl siin ny irvitellä [pilaillaan, ivaillaan] mut kyl ehtoste viäl paskaki sata!"